Posted by: nazhasecret | July 13, 2007

Aku Kaya !!!

salam semua..hehehe..mesti ramai yang klik aku nye recent post ni..AKU KAYA!! tapi tak mustahil kan?mana la tau jadi kenyataan..mesti korang ingat aku ni berangan atau bermimpi di siang hari..sebenarnye aku suka kalau topik ni dapat di kupas..ape definasi KAYA bagi korang?duit berjuta2?harta melimpah ruah?hehehe..
Ade seorang ‘teman’ lama aku,bercerita tentang nasib diri,kerjaya dan lain2.. apa yang dapat aku simpulkan disini..“BUKAN SENANG NAK JADI SENANG”.. aku sendiri pun ambil masa yang lama untuk berada di tahap sekarang..tahap apa?hehehe..freedom of life and money..di mana mempunyai kebebasan dr segi masa,tidak terikat dgn sebarang company atau jabatan dan juga sedang dalam proses menjana kewangan dan melepaskan diri dari belenggu kewangan.. bercerita tentang pengurusan kewangan..aku suka sangat dapat kongsi beberapa tips dari sumber2 tertentu utk panduan kite bersama dalam how to manage your financial:

1. cari capital/duit starting, base on this formula, [gross x 6]+credit limit credit card (cc)
– mana nak dpt duit tu, pinjam ngan member2 ke, buat personal loan ke, jgn pinjam dgn ah long sudah..pinjam dgn ah ngah takpe..hehehe

2. dpt duit dr loan/pinjam ngan member tu, beli ASB (semua, jgn tinggal sesen pun)

3. tukar nilai yg ada dlm buku ASB tu ke sijil di PNB.

4. apply OD (overdraft) facility di RHB dgn mencagarkan sijil ASB tadi
– knp RHB, BLR rate dia yg terendah skrg
– minima OD application rm11k

nak tau lebey lanjut?aku akan bg maklumat personal ngan sape korang bole berguru..dan yang penting free of charge..brother ni mmg tk kenakan fees..sedangkan utk mendapat ilmu ni..jika anda berjumpa dengan financial planner of coz la anda kena keluar kan sejumlah wang utk mendapatkan tips ini🙂


Responses

  1. tapi yg aku nampak selain dr alternatif ni..korang leh sumbat gak kt unit trust public mutual..ni memang paling masyuk la..ahaks..ade sebrg komen/bantahan/cadangan lain?

  2. Unit trust ni ngah harga unit saham berubah2. Masa dia declare dividen, harga saham mesti turun. Tunggu la 5-6 bulan baru naik. Itu pon kalau naik…. Dividen unit trust memang masyukkkk… but hati2 dengan harga turun naik.. Untung sabut timbul, …untung angah timbul gakkk ahaksss

  3. […] Aku kaya https://mynazha.wordpress.com/2007/07/13/aku-kaya/ […]

  4. Salam

    Terima kasih di atas penerangan yang panjang lebar

    Untuk download OD Tracker – tool untuk manage OD dan interest.. silalah melawat ke blog saya.. EmasdanTanah.com

    Wida
    http://www.emasdantanah.com
    Nota pelaburan emas dan hartanah

  5. minimum nak buat od myr 11k ke, kalau myr 10k tak boleh ke


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: